Frenduv Blog

Čaj o páté: Anglická tradice

Snad žádný jiný nápoj není považován po celém světě za více kulturní, než je čaj. Louhování lístků čajovníku v horké vodě je téměř tak staré, jako lidstvo samo. Obvykle jako čaj označujeme i jiné odvary, například ovocné, bylinné či šípkové.V Anglii ale tuto tradici povznesli ještě mnohem výš a čaj o páté se stal legendou.

Jak zahnat hlad?

V počátcích se čaj podával pouze v kavárnách, byl velmi drahý a dovolit si jej mohl jen málokdo. Později se však začaly prodávat sušené lístky čajovníku, takže si jej mohli majetnější lidé připravovat v pohodlí svého domova. S klesající cenou získával tento nápoj na stále větší oblibě. Pro Angličany je typické, že mají pouze dvě pravidelná a vydatná jídla za den – snídani a večeři. Večeře se navíc podávaly velmi pozdě. Podle legendy měla jistá vévodkyně Anna z Bedfordu v odpoledních hodinách tak velký hlad, že se rozhodla zařadit do své denní rutiny podvečerní svačiny, na které zvala i své přátele a podávala na nich malé občerstvení a hlavně čaj. Některé prameny tvrdí, že se vévodkyně na svém sídle spíše nudila a tento rituál jí sloužil k rozptýlení.

Čaj o páté v současnosti

Tato tradice, která vznikla v posledních letech 18. století, se drží v Anglii i mimo ni dodnes. Má však svá pravidla. Angličané mají návod, jak čaj o páté připravovat. Může se lišit u jednotlivých rodin i koutů země, všichni se ale shodují na tom, že by se mělo jednat o příjemně strávený čas, při kterém si vychutnáte kvalitní a lahodný nápoj. Většina z nich vám také řekne, že stejně jako sáčkový čaj není dobrý nápad, tak ani cukr, který ovlivňuje jeho chuť. Přípustné je ale mléko, které se do šálku dává předtím, než do něj vlijete horkou vodu.

Různorodé druhy ze všech koutů světa

  • Černý čaj: V tomto případě dochází k jemné oxidaci, obvykle jsou takto zpracovávány mladé lístky. Keře se dokonce v některých místech pěstují zastíněné, aby se omezilo množství chlorofylu v listech.
  • Zelený čaj: U zelených čajů téměř nedochází k oxidaci v době mezi utržením a zpracováním.
  • Bílý čaj: Listy jsou plně oxidovány a získávají tak svou typickou tmavou barvou. Tento proces probíhá okolo 30 stupňů Celsia.



Vložte komentář


Jméno (požadováno)

Web

Příspěvek (požadováno)


Vytvořenou službou P-C.cz - Vlastní blog z vlastního PC. Mapa stránek